הכותל המערבי

עובדות היסטוריות, אמונה ומסורת יהודית המחברת בין שרשרת של דורות במקום אחד

הכותל המערבי הוא אחד מארבעת הקירות התומכים אשר נבנו בתקופת הורדוס והקיפו את הר הבית. הכותל נבנה במסגרת שיפוץ נרחב שהורה הורדוס לעשות ברחבת הר הבית שכלל הרחבת שטח הר הבית ובניית ארבעה קירות תמך עצומים וביניהם קשתות. במרכזו של הר הבית נבנה מחדש בית המקדש השני שעד אז היה צנוע וקטן. לאורך השנים מאז החריבו הרומאים את בית המקדש, הגישה שניתנה ליהודים לכותל הייתה חלקית או בכלל לא עד כיבוש הכותל והעיר העתיקה במלחמת ששת הימים.

כיום הכותל המערבי  ניצב לכל אורכו. מהפינה הדרום המערבית של המתחם ועד הפינה הצפון מערבית. הכותל עובר בגן הארכיאולוגי, ממשיך לרחבת התפילה שאוכה כ-60 מטרים, ממשיך לרובע המוסלמי ומסתיים במנהרות הכותל, שם נמצאת גם האבן הגדולה ביותר בכותל שאורכה 14 מטרים!

הידעתם?

לכל אבן בכותל תעודת זהות משלה. כל אבן רשומה במערכת ממחושבת ונמצאת במעקב אחר בלאי או רטיבות על מנת לשמר אותה ולתקן באם יש צורך.

היסטוריה וקדושה

מתחם הר הבית לפני תקופת הורדוס היה קטן הרבה יותר ושטחו התפרש על הר מוריה. הר מוריה נחשב למקום הקדוש ביותר ליהודים. על פי המסורת, על פסגת ההר נברא העולם באמצעות אבן השתייה, אבן קדומה שהיא למעשה סלע גדול וכיום נמצאת במבנה כיפת הסלע.

אירועים מכוננים של העם היהודי התרחשו על הר מוריה. עקדת יצחק, סולם יעקב ובמרוצת השנים נבנה בית המקדש הראשון על רחבת ההר ואחריו בית המקדש השני.

על פי המקרא, גם לאחר חורבן בית המקדש השני שוכנת קדושה במקום וחלים עליו דיני קדושה. המדרש גורס כי קדושת הכותל המערבי נובעת כי מכך שהשכינה נמצאת במערב ושום כך כיוון התפילה הוא למערב.

 

מבנה הכותל מחזיר אותנו לתקופה של הורדוס 37 שנה לפנה"ס. הורדוס היה אחראי על מבצע עצום של בנייה שנמשך 46 שנה! על הר הבית.

הר מוריה ששטחו הטבעי היה 225 מטרים הורחב ל-480 מטרים אורך ורוחב של 320 מטרים. למעשה תחם הורדוס גם את ההרים והגאיות שהקיפו את הר הבית ושני נחלים למרגלות ההר יובשו ומולאו בעפר. את המתחם יישרו לרחבה גדולה ששטחה 145 דונם. על הר הבית נבנה בית המקדש השני המחודש והמפואר שנאמר עליו שמי שלא ראה אותו לא ראה בניין נאה במימיו.

ארבעה קירות עצומים נבנו סביב רחבת הר הבית על מנת לייצר תמיכה. ארבעת הקירות יצרו מבנה טרפזי ובין כל קיר נבנו קשתות. את הקירות בנו מאבני גיר ככל הנראה ממערת צדקיהו.

 

הידעתם?

הכותל המערבי הוא הארוך ביותר מכל הכתלים כ-487 מטרים!. כיום גובהו מתנשא ל-40 מטרים למרות שבמקור גובהו היה כ-60 מטרים. כל אבן המרכיבה את הכותל שוקלת בין שני טון למאות טונות.

התקופה לאחר בית המקדש השני

חורבן בית המקדש השני התרחש על ידי הרומאים בשנת 70 של המאה הראשונה. אחרי 586 שנה שעמד על כנו. הרומאים לא אפשרו ליהודים להיכנס לירושלים ותפילות מול הכותל מוזכרות רק מהמאה הרביעית מפי נוסעים ועולים לרגל שהגיעו לירושלים.

במאה השמינית שופץ הכותל ורחבת הר הבית ככל הנראה על ידי המוסלמים. את הקיר בחלקו הרכיבו מהאבנים המקוריות ואת היתר השלימו עם אבנים מוסלמיות קטנות יותר ומוחלקות. בתקופה העות'מאנית ובתקופת המנד"ט הבריטי נוספו מעל הבניה המוסלמית נדבכים נוספים.

רק במאה ה-16, תחת השלטון העות'מאני, יכלו להגיע היהודים להר הבית ולהתפלל מול הכותל. אז הוגדרה רחבת התפילה כ-20 מטר בלבד. השלטון העות'מאני שיקם את העיר והמבנים בה והכיר בכותל כמקום תפילה יהודי. במהלך תקופה זו התחילו להגיע מתפללים רבים והתיישבו יהודים בארץ ישראל.

הכותל מהמאה הראשונה ועד היום

השנה ה-70, המאה הראשונה

הרומאים מחריבים את הבית המקדש השני וחל איסור על היהודים להיכנס להר הבית. עד המאה השביעית תישאר רחבת הר הבית מוזנחת וחרבה.

המאה הרביעית

מתחילים להופיע אזכורים של עולים לרגל על הכותל. בשנת 333 כתב העולה מבורדו על אבן נקובה שהיהודים עולים אליה לרגל, מקוננים וקורעים מעליהם את הבגדים. 

המאה השביעית

הכותל ורחבת הר הבית זוכים לשיפוץ ראשון לאחר החורבן. השיפוץ כולל פינוי רחבת הר הבית והנחת אבנים מוסלמיות לצד האבנים המקוריות. היהודים אינם מורשים להתפלל בכותל. 

המאה ה-16

השלטון העותמאנ'י מעודד את מגורשי ספרד להתיישב בעיר. מכיר בכותל כמקום תפילה רשמי של היהודים. רחבת המתפללים משתרעת על שטח של כ-20 מטר בסמטה צרה.

המאה ה-19
יהודים מחוייבים לשלם לשלטונות העות'מאנים על מנת להיכנס לרחבת הכותל.

 

המאה ה-20

1917 השלטון הבריטי. ישנם מגעים של ההסתדרות הציונית לרכישת הכותל המערבי שלא צולח. לאחר מאורעות תרפ"ט, ועדת הכותל הבינלאומי קובעת כי בעת התפילה אין להציב מחיצה , להניח ספסלים או שולחנות. הבאת ספרי תורה מותרת רק בחגים.

1947

הכיבוש הירדני- נמנעת גישה של מתפללים יהודים לכותל. רק תיירים מורשים להיכנס.   

מלחמת ששת הימים

העיר העתיקה נכבשת בידי ישראל. שכונת המוגרבים נחרבת ורחבת מתפללים נבנית במקומה. 

1967
הכותל מתחדש, רחבת המתפללים משתפצת ומתבצעות בה חפירות ארכיאולוגיות.

&nbsp

כיום
בכל שנה מבקרים  בכותל כעשרה מיליון איש מהארץ ומהעולם. המבקרים נוהגים להניח פתקים עם בקשות ותפילות לאלוהים.

ברחבת המתפללים נמצאת מחיצה.

האזור התחום (מרכז דוידסון) מוכר כאזור אורתודוכסי ללא מחיצה.

הכותל הוא מקום בו מתקיימות תפילות מרכזיות, טקסי השבעות של חיילים וטקסי בר מצווה בימי שני וחמישי.

 

הידעתם?

גם הכותל הצטרף למהפכה הווירטואלית! לכותל ערוץ חדשות ביוטיוב בו תוכלו להתעדכן בחדשות הכותל. לא חייבים להגיע לכותל על מנת להטמין בו פתק. באתר הכותל תוכלו לשלוח פתק וירטואלי. רוצים לדעת מה נעשה בכותל ממש עכשיו? מוזמנים לצפות בכותל בשידור חי

קיר הכותל המערבי כיום

פתקים בכותל

מבט על ירושלים

מעוניינים לחגוג בר מצווה בשילוב חוייה ייחודית ומעשירה?

מוזמנים לפנות אלינו.  אנו יודעים לתכנן יחד אתכם את האירוע שמתאים במיוחד עבורכם.

שלחו לנו אימייל

contact@KotelBarMitzvah.org

התקשרו

073-7590390

Pin It on Pinterest

Share This
דברו איתנו